Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, смъртта на починалата жена в Пловдив, която беше ваксинирана в деня, в който почина, няма нищо общо с ваксината.

„Това, което обществото чака, е да се каже дали има причинно-следствена връзка  между ваксинацията и починалата 57-годишна жена. Говорих с патоанатома доц. Кимонов в Пловдив, който е направил аутопсията. Когато са пристъпили към този случай, те са взели материали за излестване дали жената е изкарала коронавирус. Няма антитела. Тя не е била болна от коронавирус. Установено и, че тя е имала съдова болест, запушване на кръвоносните съдове - на места до 100 процента, има и данни за прекаран преди години инфаркт, сърцето е доста увредено. Засега моето мнение и мнението на колегите е, че смъртта няма общо с ваксината. Направена е и консултация с австрийски колеги“, каза той пред Нова тв.

Още по темата

„Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето. При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт. Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията”, каза още лекарят.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България.
„Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Според проф. Кантарджиев човек, прекарал заболяването, трябва да изчака три месеца, за да се възстанови имунната му система.

„Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет. Досега няма описани случаи на този ефект, но теоритично е възможно да се получи свръхреакция. Но това е много рядко и не е фатално”, обясни той.

Според него сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения.

„По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дава мерките за всяка област, защото в различните области имаме различен брой болни. Излизат много хора, които не знаят как се взимат решенията”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

На въпроса предстои ли нов локдаун, инфекционистът не даде категоричен отговор, а посочи, че решението за това ще бъде съобщено на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък от здравния министър.

Коментари Напиши коментар

160

Един888

преди 1 година

До Веско 108Може би е редно при обявяване на смъртните случай от Ковид да се обявява колко от починалите са с поставени една или две дози ваксина и за да сме още по-обективни колко от общо починалите за деня са били ваксинирани? Но едва ли ще се направи такова нещо, защото вероятно ваксинационната агитация ще катастрофира.

159

Анонимен

преди 1 година

Аз статията не съм я чел, но казвам не и имам същия отговор като доцента!Значи имаме едно и също ниво на спекулация! Разбрахте ли сега - а Вие?

158

Анонимен

преди 1 година

Кой го интересува нали се е подписала под : запознат съм с последствията