Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Десет дни преди фаталния край  личният лекар на починалата в благоевградската болница бременна жена е настоял тя  бъде прегледана от гинеколог и незабавно да бъде настанена в лечебно заведение.

Д-р Джупанов от Разлог, който е личен лекар на цялото семейство, е прегледал бременната жена в късния следобед на 5 март, петък.  Въпреки че не е имала ярко изразени  симптоми на Covidv инфекция, той е бил категоричен, че 43 годишната жена трябва да постъпи в болница.

Още по темата

„Моят съвет беше още в петък, когато за пръв път дойдоха, по най-бързия начин да се обърнат към акушер-гинеколог. Основното беше да влязат по най-бързия начин в болница, защото там имаше рискове – възраст, наднормено тегло, кръвно и така нататък“, каза той пред БНР.

През почивните дни лекарят е поддържал постоянна връзка по телефона с пациентката и е продължил да настоява пред съпруга ѝ да вземат спешни мерки.

„В неделя съпругът ѝ дойде, за да вземе документите за преглед и пак му повторих, аз съм го описал и документално, задължително веднага да тръгнат към болницата“, каза д-р Джупанов.

Едва на четвъртия ден бременната жена постъпва в Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в Благоевград  и час след това е преместена в реанимация.  В събота сутринта  тя губи битката с коронавируса. 

Здравният министър поиска проверка по случая. Близки на жената разказаха, че са получили инструкции от лекари да купуват лекарства за болната и да й ги носят в реанимацията.
 
"Искам да изкажа съболезнования на семейството. Веднага след рапорта съм издал заповед случаят да бъде прегледан обстойно. Всички участници в процеса ще дадат своите показания", заяви в ефира на Нова тв директорът на болницата д-р Огнян Митев.
 
Той е категоричен, че няма такава практика близките на пациенти да купуват лекарства.
 
"Когато едно лекарство е дефицитно и бъде закупено от близките на пациент, те взимат фактура, която им се плаща. Ние нямаме липса на лекарства", добавя д-р Митев.
 
"Жената е пристигнала в болницата миналия понеделник. Тя беше в тежко състояние и бе приведена в реанимация. Беше събрана лекарска комисия, която да обсъди плана за лекуване. Ние искахме да преведем болната в специализирано отделение в София, но и там здравните заведения са изключително натоварени. Проведени са и разговори и консултации между нашите лекари и тези в София", разказва още директорът.


 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

В болница се влиза само с Ковид, останалите по презумция са здрави! Кога ще се научите, уфсе прости?________Ами проверете си фактите!Миналата седмица бях в болница.От вчера пак, но в друг град.Днес близък влиза за лечение. Без Ковид-19.И аз се лекувам за друго.

17

Анонимен

преди 1 година

За Благоевград времето е спряло.Само името на гпада им като чуеш, става ясно ,че са извън времето и пространството.

16

Анонимен

преди 1 година

Близките са направили всичко възможно жената да пострада фатално.Самата тя не е постъпила разумно.Но за Благоевград е нормално.Там никой не вярва във вируса.На юг от Брагоевград е дпуга губерния. Не спазват никакви мерки.