Снимка: БГНЕС
"Налагат се мерки всеки ден, но много трудно се приемат и много трудно се спазват. Това обаче няма да ни спре. Ген. Мутафчийски е по-критично настроен, защото в рамките на 24 часа превърна две нови отделения в COVID и те се напълниха. Расте заболеваемостта, расте смъртността. Засега поне не отбелязваме такъв ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора, ако съдим само по тях, ще изкривим картината", заяви в ефира на Нова тв доц. д-р Ангел Кунчев.
 
"В най-натоварените болници в момента половината от капацитета е заделен за COVID. Няма никакъв проблем те да станат специализирани болници за COVID. Според мен няма да се наложи. Ще успеем да държим нещата под контрол, за да не се стигне дотам. Трябва да издържим март месец, защото това е върхът на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране", каза още той.
 
Доц. Кунчев допълни, че голяма част от заразените в Кюстендил се лекуват и в големите столични болници. Той е на мнение, че ако се погледне натовареността в областите край София, може да се види, че картината не е толкова сериозна. Здравните власти следят ситуацията в цялата страна, а мерки се налагат в областите, които отчитат много високи стойности.  
 
"Досега ние трупахме негативите, но как да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме училището. Разбирам добре и проблемът става много голям. Пандемик умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: "Мили хора, нито Щаба, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират", заяви доц. Кунчев.
 
Той сподели, че постоянно получава мейли от различни хора с мнение от двата полюса. Здравния инспектор изтъкна, че е невъзможно в този момент да се угоди на всички и добави, че пълният локдаун ще повлияе на разпространението на вируса, но факторите били много.
 
"Разсъждението правим локдаун – спираме пандемията, не е точно. Да, ограничаваме я. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, защото те се оказаха водещи. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта  и то навсякъде. Тя почна от Англия, в момента на Балканите и в Източна Европа е най-висока", подчерта доц. Кунчев.
Още по темата
 
Партидата на "АстраЗенека"
 
"Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани", заяви в ефира на Нова тв доц. д-р Ангел Кунчев относно партидата на AstraZeneca.
 
За тази ваксина дойде информация от няколко страни, че причинява нежелани реакции, сред които и тромбоза. Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и разпространилата се информация, че и у нас има починал човек, след като е бил ваксиниран, но обясни, че няма причинно-следствена връзка между това.
 
"Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби", каза доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase