Снимка: Pixabay

Най-големият шахматен клуб у нас остава без зала. Така повече от 100 деца във Велико Търново тренират в паркове и на различни площадки на открито.

А този следобед младите таланти и техните ръководители излизат на протест и ще разстелят пред общината шахове и фигури.

Клубът съществува от шест години, а тренировките, особено преди състезания, са изпитание. Децата се оплакват, че са принудени да играят на открито в студа.

„Сред тези деца, които са тук, има вече изградени шахматисти. Няколко пъти е имало шампиони на България, а през 2019 г. дори имаме двама олимпийски състезатели“, казва Даян Нинов, председател на комисията по Детско-юношески шахмат в България и председател на шахматен клуб "Асеневци", пред bTV.

Тодор, Веско и Ивелин са само част от отличените.

„Ако имаме зала, на седмица по 2-3 пъти и ще можем повече да тренираме, и ще станем по-добри“, казва Ивелин.

„Със сигурност тази ситуация създава у тях дефицити за тяхната подготовка, за тяхното нормално развитие“, казва Свилен Тутеков, родител на едно от децата.

„Редно е да могат да си канят и гост-партньори от по високо ниво, да могат да правят и състезания помежду си", допълва друг родител – Владимир Николов.

От ръководството на клуба твърдят, че от години се борят за общинско помещение.

„Искаме там да оставяме шаховете, часовниците, без да се налага всяка вечер да ги събираме и да ги прибираме някъде", казва Цвета Галунова, треньор-шахматист в шахматен клуб "Асеневци".

От общината обясниха, че многократно са подавали ръка на клуба.

„Аз лично съм предлагал варианти на шахматен клуб „Асеневци", които по една или друга причина не ги удовлетвориха... Продължаваме да търсим варианти да им помогнем със зала, която да ползват за учебно-тренировъчен процес“, казва Петко Павлов, управител ОП "Спортни имоти и прояви" - Велико Търново.
Докато това се случи, обаче, в знак на протест всяка седмица по веднъж младите спортисти ще се събират за партия шах пред общината.

Коментари Напиши коментар

7

Атанас Куртенков

преди 2 години

Като Президент на Българска федерация по шахмат, категорично подкрепям колегите от ШК "Асеневци" и се надявам да успеят.Клубът не е частен, а е в обществена полза и по закон (ЗФВС и ЗЮЛНЦ) Община Велико Търново е длъжна да го подпомага.Само лека корекция - ШК "Асеневци" е един от най-големите в България (например, ШК "ЦСКА" - София е по-голям), но е най-големият шахклуб в Северна България.

6

Анонимен

преди 2 години

А за фалиращи футболни отбори, перящи пари и с нулеви успехи, винаги ще се намери някой и друг милион за стадион.

5

до 3

преди 2 години

Кметът на В. Търново не беше ли от герб бе?