Снимка: БГНЕС

Хора, пазете си децата, нямате работа с бебета и малки дечица по заведенията. За това призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб за вируса в интервю за "24 часа".

Инфекцията се е "подмладила" през последните 2 месеца. Заразяват се и боледуват все повече деца до 19 г. и хора между 20 и 40 г.

"Клиничната картина, за която разказват COVID екипите, също се променя - началото вече повече прилича на "проста" настинка с хрема и гърлобол. Подобни симптоми миналата пролет се смятаха за база за диференциална диагноза за отхвърляне на коронавирусната болест", коментира професорът.  

Мерките трябва да се фокусират отново в училищата, смята доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Повторно изследване на запазени стари проби от заразени с новия коронавирус българи откри, че британският щам е бил в Кюстендил още през декември. Генетичното разчитане установи мутацията в пробите на две жени.

Новите обработени проби в референтната лаборатория на НЦЗПБ и в европейския потвърдителен център в Германия са вече над 600 и категорично доказват бързо и масово разпространение на т.нар. британска мутация и у нас.