Снимка: БГНЕС
Бургаският районен съд издаде заповед за събаряне на част от южната крепостна стена на Созопол. Става въпрос за около 6.5 кв. метра - част от архитектурно-исторически комплекс "Южна крепостна стена и кула" в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от Европейския съюз.
 
Съдът е взел решението си, защото археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение.
 
"Видях, че 5-6 човека в двора ми, които зидаха. Можете ли да си представите - това го правиха без да са ме попитали и без разрешение. Искам да съборят незаконната стена. Никаква стена е нямало тук", каза пред Нова тв собственикът на имота Иван Илиев.
 
"Става въпрос за реализация на проект, граничещ с частен имот. Не мога да коментирам решенията на съда, нито качествата на проекта. Малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал. Следва да се изпълнят решенията на съда", коментира директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.
 
Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов обясни, че на мястото е имало полусрутена къща. "Такъв зид в този вид не е имало, дори да е имало, не се е виждал", добави той.

Коментари Напиши коментар

35

2 идеи

преди 1 месец

Най-добре да пробият дупка с форма дъговиден свод и къртеното да се направи с огънат гипсокартон -от зеления или по силния-розов. Даже може да стане атракция като в/у дупката се сложи една имитираща врата(да имитира врата на замък) или пък имитиращи ковано желязо решетки-стават някакви китайски от боядисана пластмаса. Така ще има вход за кръчмата и няма да бутат цяла стена. А още по лесно да се залепи фототапет с морска тема отвътре!

34

оо

преди 1 месец

До ДА
Стената е вдигната 2008г.
Ходи да върнеш парите, които са ти платили за тролене или влезни в друга тема

33

Анонимен

преди 1 месец

Само надстройката ли ще бутнат или всичко? Защото оиюа известна разлика. Аз лично не харесвам и не одобрявам дострояването на археологически обекти. Това си е чиста проба фалшификация. Едно е реставрация, друго е да дадеш на работници от опр. произход да правят импровизации.