Снимка: БГНЕС

Започват планирани проверки на програмата за топъл обяд в условия на пандемия, съобщиха от социалното министерство.

Ще се следи за условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се проучва и мнението на потребители за услугата, като при постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата, описани в тях. При необходимост ще има и съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Осигуряването на топъл обяд е сред най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 души. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.

В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа.

Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с коронавирус или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase