Снимка: БГНЕС

Общината трябва да приеме решението на съда, че част от крепостната стена на Созопол трябва да се събори. Това обясни пред bTV кметът на града Тихомир Янакиев. Той не каза, че ще се обжалва решението за събаряне, а ще се обжалва решението кой да плати за събарянето й.

Още по темата

Това е второ дело по казуса с крепостната стена в Созопол. Първото е било относно законноста й в достроената й част и то е било спечелено от ищеца. "Съдът е постановил, че в тази част има закононарушения, които предполагат сабарянето на стената. Общината трябва да го приеме, защото това са решения, които трябва да се изпълняват", каза кметът.

Второто дело е за финансовата част - кой да събори стената и да плати за събарянето й. "Ще обжалваме за парите. Изготвили сме проект, който е за одобрение за премахване на част от крепостната стена, но общината все още не е в толкова добро финансово състояние, за да си позволи да харчи пари за събаряне на неща, които уж са били законни, а после не са", каза още Тихомир Янакиев.

Предпоставка за опасност, така кметът оценява евентуалното събаряне. Освен това така би се нарушил архитектурният облик на гарада, смята той.

Собственикът на имота Иван Илчев води дела от 7 години. "През 2008 г. я построиха. На Бъдни вечер влизат по тъмното и започват да я зидат. Аз не знам. Случайно виждам, че турски майстори зидат. Изгоних ги, пусках жалби. Водих дело и го спечелих. Това е фалшива стена, измислена", обясни Илчев. Според него тя влиза с 1,8 м в имота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase