Снимка: БГНЕС
Агенция "Пътна инфраструктура" е подготвила сериозна зрителна загадка за шофьорите по автомагистрала "Тракия", съобщава БГНЕС.
 
Заради ремонта на част от близо 40-километров участък от Стара Загора до Чирпан, който от години е набразден от пропадания и вълни, от пътната агенция са сложили временни указателни табели. Те трябва уж да насочат шофьорите по обходния маршрут, но по-скоро предизвикват обърквания и недоволство сред шофьорите.
 
Част от новите табели са оцветени в оранжев цвят, а други – в жълт. Постоянните сини и зелени табели обаче на са премахнати или временно покрити. Това от своя страна създава огромно цветово разнообразие за пътуващите и успешно ги заблуждава.
 
Размерът на указващите посоката знаци също се оказва проблем. Те са твърде малки, със ситен черен шрифт, което ги прави почти невъзможни за разчитане дори и при движение с по-ниска скорост. 
 
Ако пътуваш от София за Сливен или Ямбол, малко преди отбивката за Чирпан виждаш малка жълта стрелка с надпис "Бургас", сочеща надясно. Ако караш малко по-бързо, шансът да я забележиш и разчетеш е почти невъзможен. Веднага след това стои огромната постоянна табела, оказваща, че посоката за морския град е направо. Той обаче е на 200 километра разстояние.
 
Как един шофьор може да се ориентира дали да мине през обхода, ако пътува за някой друг от областните градове?
 
Голяма част от колите дори си позволяват да спират в аварийната лента, за да имат повече време да се ориентират в обстановката. Товна нарушение от своя страна създава предпоставка за инциденти.
 
След отбивката предстои най-хубавото – магистралата изведнъж се оказва затворена и единствената възможна посока е към Хасково по магистрала "Марица". Следващата възможност да се обърне е след точно 14 км, но пак не е обозначено с табели.
 
В случай, че успешно сте решили ребуса с посоката, ви чака невероятно пътуване през обхода Плодовитово – Чирпан, до пътния възел на село Свобода. Пътят е задръстен от огромния трафик, а асфалтът е стар и с доста дупки. По древна българска традиция маркировка по него няма. Е, на места е съвсем леко загатната. За сметка на това пък има няколко патрулки с камери за скоростта.
 
Преди няколко дни от АПИ обявиха, че заради объркани шофьори ще подменят табелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase