Част от крепостната стена на Созопол ще бъде разрушена, тъй като попада в частен имот. Това е постановил Районният съд в Бургас по повод жалба на собственика на имота. Решението е от четвъртък.

Крепостната стена в Созопол е част от Архитектурно- исторически комплекс "Южна крепостна стена и кула". Тя е изградена поетапно, с пари от Европейския съюз. Преди 7 години обаче четири метра от зида навлизат в частния имот на Иван Манолов.

Според него архитектурната стойност на стената е бутафорна.

Историческият комплекс "Южно крепостна стена и кула" е създаден от Фондация "Созопол". Нейният председател Кирил Арнаутски е шокиран от решението на съда.

По делото е назначена експертиза, която не е установила следи от съществуващ старинен архитектурен паметник.

"Преди да се изпълни проектът, са изпълнени археологически проучвания и е видно, че има основи, някъде по метър, някъде по три-четири метра - запазен старият зид, така че няма как да е бутафорно", коментира Кирил Арнаутски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Собственикът на имота показва как крепостната стена скривала гледката към морето на заведението, което е имал.

Съдът е разпоредил община Созопол да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Бургас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева
 

Коментари Напиши коментар

63

Петър

преди 2 месеца

Иначе Меган и принц Хари са ви проблем, а. :) :)

62

То и Акропола

преди 2 месеца

В Атина е бутафорен. Нещо не чувам гърците да искат да го бутат. А уж били по-прости от нас. Виж от ислямска държава доста археологически обекти разрушиха. Въпроса а е ние с КОЙ ще се сравняваме!

61

Коментар

преди 2 месеца

То вярно че тая стена е декор и пълна измислица ама къде са спали навремето?Правят,харчат пари после харчат парите ни за събаряне!