Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Коментари Напиши коментар

184

Грипен Гаменов Ветов

преди 1 месец

Хе,хе!!Много от ка чал ки кат мен таз сутрин в сайта?Извират кат минерална вода!“Богатството“ на България!Немат свършване,както немат свършване мойте простотии!!Аз и мойте “пиленца“, “ку кувичета“сме черешата на тортата.За нас нема авторитети, закони,нема таквоз нящу кат професури,авторитети,генерали,математици?Ние сме по и най,алфата и омегата!Не признаваме ниту вирус,нит закони,нит математики?Ний сме вся и всьо!Нашият метод е главен и водещ,хейт,вето,хейт,вето!!Май ша са м ре яку?!

183

Нито генералите ни

преди 1 месец

са генерали, нито математиците ни са стока, все ментета ду пелижци. Какви математически модели ми прави този из кукал главанак, сякаш брои вирусите къде ходят и какво правят!? Същият ку ку е като оня генерал Годжи, с черното мундирче. Остана певците с новите пенсии да пропеят песни за вируса, жалка България станахме!

182

едни се самоизбират

преди 1 месец

До не гласувайте!

- а други да гласуват за избраното! Брей?