Снимка: Bulgaria ON AIR

Третата вълна на заразата изпревари затягането на мерките по места. Заболеваемостта в Северна България принуди болниците да увеличат леглата си за ковид пациенти.

"Увеличаваме до 20 от понеделник. Варна не е сред най-засегнатите, но пак сме в червената зона с 216 заразени на 100 хил.души за 14-дневен период", коментира областният управител на града.

Още по темата

Д-р Димитър Костов, който е директор на МБАЛ "Шумен, споделя, че фокусът се измества към по-млади пациенти.

"За пример мога да Ви кажа, че в момента имаме жена на 38 години, която е в доста тежко състояние. Имаме дете на 2 години и няколко месеца, което се нуждае от подаване на кислород", разказва той.

А в областите с по-малко лечебни заведения легла вече няма. В болницата в Гоце Делчев са запълнени и трите ковид отделения.

"Последните 10 дни се увеличи заболеваемостта в Гоце Делчев. Преди това също беше повишена, но по този начин не сме били запълнени – имало е къде да приемем болен пациент", коментира пред Bulgaria ON AIR д-р Ангел Тонгов.

И докато пациентите се увеличават, лекарите недостигат. Това постави на поредно изпитание силите на медиците.

"За да има точна преценка за това, което преживяваме в момента – мога да Ви кажа, че толкова пациенти в България в момента може би има само в "Пирогов", коментира д-р Димитър Костов.

Според директорите на здравни заведения спирането на плановия прием ще даде глътка въздух, но не за дълго, тъй като на много места медиците от други звена вече са пренасочени към ковид отделенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase