Снимка: Община Бургас

Подробни изследвания за замърсеността на морската вода ще бъдат извършени в шест точки в Бургаския залив, където има силно влияние на човешка дейност. Става въпрос за крайбрежията на кварталите "Сарафово" и "Крайморие", районът на острова Света Анастасия и плажовете в Бургас.

Събирането на информацията ще се извършва с помощта на специален апарат за подводни дейности. С него ще се заснемат отпадъците както на повърхността на водата, така и на морското дъно, съобщиха от Община Бургас.

Събраната информация ще бъде обобщена в подробна карта. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море.

Изследването на замърсеността на Черно море и опазването на Бургаския залив от замърсяване е съвместен проект на общината и ръководството на местния университет "Проф. д-р Асен Златаров".

За ограничаването на замърсяването с пластмаса Община Бургас планира да създаде "син етикет". Той ще се дава на заведения, които спрат използването на пластмасови прибори и съдове. Заведенията, които получат "син етикет", ще бъдат представяни като пример за добри екологични практики по време на конференции, посветени на околната среда и туризма.

Бургас да стане национален и европейски център на научно-изследователската дейност за проучване на флората и фауната в Черно море. Това е амбицията на Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които реализират съвместен проект за опазване на Бургаския залив от замърсяване.

Коментари Напиши коментар

3

Варна

преди 1 година

Само не проверявайте Варна,чеее...

2

Анонимен

преди 1 година

НЯМА КАКВО ДА ПРОВЕРЯВАТ БУРГАЗЛИИ ХОДИМ С НАЙЛОНИ НА КРАКАТА И НАКЛОНИ НА ДЖАПАНКИТЕ , ЗАРАДИ МАЗУТА. ЯСНО ПОКАЗВА ЧИСТОТАТА И БЕЗХАБЕРИТО НА ГЕРБ КЪМ МАЗУТА ПО ЦЯЛАТА БРЕГОВА ИВИЦА , КОЯТО ПОСТОЯННО ТЪНЕ В ГЪСТ МАЗУТ И ПО КОЯТО АКО СТПИШ БОС КРАКАТА СЕДМИЦА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ИЗМИЕШ. ЕЛАТЕ МИ ВИЖТЕ ПЕТИТЕ ЛЯТОТО.

1

Анонимен

преди 1 година

А във въпросните 6 точки водни проби само от повърхността ли ще се вземат или и в дълбочина/близо до дъното?Щото горе процесите са едни а долу, когато това долу е поне на 10 метра, съвсем други...