Снимка: БГНЕС
Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани. През 2015 г. Община Варна актуализира списъкът с паметниците на културата в града. Тогава в него бяха добавени още около 120 сгради. Сега вече те са общо 550, каза архитект Йордан Павлов от Камарата на архитектите в България, цитиран от в. Монитор.
 
Той допълни още, че документите все още стоят в Минстерството на културата и чакат да бъдат одобрени, защото процесът е труден и дълъг. "Сградите трябва да бъдат категоризирани, за да може да се пристъпи към проектиране, реставрация и консервация на някои от тях", обясни експертът. Павлов разясни още, че голяма част тези сгради вече са паметници на културата, а към настоящия момент има 23 реставрирани сгради.
 
"Успяхме да приемем и бюджет за проектиране на реставрации на сгради, на които съсобственик е Община Варна. Една такава сграда е къщата на Антон Новак в Морската градина, като впоследствие идеята е тази сграда да бъде превърната в музей".
 
Миналата година бяха гласувани средства за конкурса за проектиране на пространството в центъра на града, с печалноизвестното име „Дупката”, но ситуацията с коронавируса възпрепятства организирането на този конкурс. Идеята е да се направи същия международен конкурс, който беще направен за библиотеката и беше изключително успешен.
 
"Бюджетът на Варна не е достатъчен, за да се реализира строежа без външна подкрепа", уточни Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase