Снимка: БГНЕС

Електронната система за записване на час за ваксинация срещу коронавируса работи само за столичани, съобщава "Телеграф". В първия ден от старта на системата, хора с лични карти от провинцията, не са могли да се регистрират.

Първата стъпка за запазване на час е попълването на полета с лични данни – три имена, ЕГН, номер на лична карта, дата и място на издаване. Оказа се, че ако документът не е издаден в столицата, системата не допуска да продължим напред. Това, което се изписва е: Проверете данни си и опитайте отново. При проверка с лични карти издадени във Враца, Варна и Разград и всички регистрации са били неуспешни.

За сметка на това онези, издадени от МВР-София, били допуснати да продължат и да си запишат час. Все пак бъгът в системата може да бъде "излъган", ако вместо по ЕГН, хората с лични карти от провинцията, зададат идентификация по т.нар. личен номер на чужденец (ЛНЧ). В съседното поле те все пак трябва да въведат ЕГН и тогава могат да продължат с регистрацията, отбелязва изданието.

Още по темата

Със старта на системата малко след 17 ч. вчера, първата възможна дата бе 11 март, но за броени минути всички часове за идния четвъртък бяха изчерпани за всички ваксинационни пунктове. След като попълните личните си данни, трябва да изберете как искате да бъдете известени – по електронна поща или чрез SMS. Тогава продължавате към втората стъпка, която е избор на ваксина. Заложена е и опция, че нямате конкретни предпочитания.

Третата стъпка от регистрацията е изборът на ваксинационен център. Парадоксално, но там може да се посочи населено място и извън София-град. Зададена е и опция за избор на лечебен център. Четвъртата стъпка е определянето на желания час за поставяне на ваксината, като възможностите са зададени през десет минути. 24 часа преди да настъпи часът за ваксинация, ще получите напомняне по избрания от вас начин за мястото и часа, в който трябва да се явите. Системата ще работи с една седмица напред. Всички хора, които са получили първа доза от някоя от трите ваксини, имат служебна регистрация в системата.
 

Коментари Напиши коментар

69

Информационно о-ване

преди 1 месец

След като дадохме за чекмеджето останаха пари за система с бъгове.
Ама да не ви пука - ваксини няма да има, когато ви дойде реда.

68

Анонимен

преди 1 месец

До 58

Точно така! И аз ще изчакам да се разсъхне работата!

67

Mona

преди 1 месец

До 64

Честито!!! Пак да пишеш после,да не се тревожим как си!