Десетки родолюбци и тази година се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул.
 
"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.
 
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка. 
 
"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той за 3 март.
Общ преглед
"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.
 
Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство. 
 
"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Коментари Напиши коментар

222

Анонимен

преди 2 месеца

трети март не трябва да е национален празник понеже не се е случило нищо за нашата държавност.признати за държава сме на берлинският конгрес без това щяхме да сме руска губерния каквато е и целта на войната подобно на други народи от другата страна на черно море.

221

1

преди 2 месеца

До Анонимен 225

"Да не забравяме от къде сме тръгнали и кои сме."

Че вие от неговото положение не сте мръднали!

Това, че сте сменили дрешките с други не ви прави различни!

220

Анонимен

преди 2 месеца

Браво на вуйчото с калпака.
Да не забравяме от къде сме тръгнали и кои сме.