В навечерието на 3 март баба и дядо ушиха фолклорна носия за едногодишната си внучка. Седмица преди Националния празник Боянка дарява на своята внучка най-ценното, което може да й предаде – първия урок по родолюбие. 
 
"Поводът за тази носия е 3 март. Понеже тя е родена на 1 март съчетах двата празника и изработих тази носия", разказва Боянка пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя съвсем сама ушива носията и то за два дни в дома си в Плевен. 
 
"Носията е от северняшкия край, понеже ние сме северняци. Изработила съм я от памучни материали. Зашила съм на нея лоторки и много ръчно изработена прежда", казва още бабата на момиченцето.
 
На 130 км от Плевен, в северняшка носия, но с южняшка усмивка, ни посреща и малката Бояна. 
 
"Всичко започва от семейството и ние като родители трябва да даваме пример на по-малките да се гордеят с корените си и да познават историята си, миналото си, да бъдат със самочувствие затова, че са родени тук и че са българи", коментира майката на малката Бояна.
 
Пример дава и дядото на Бояна, който с вълнение изработва последния детайл от празничния костюм на детето. 
 
"Аз направих едни цървулки, тъй като с носията момичето трябва да обуе цървулки. Такава е нашата традиция - северняшката, плевенската", споделя той.
 
Току-що навършила годинка и все още непроговорила, Бояна разказва за българското през дедите си. Тяхната надежда е, че когато порасне, ще носи историята в сърцето си.

Коментари Напиши коментар

12

Ще се върна !

преди 1 месец

Браво, браво, браво ! Аз в Германия отвреме навреме също обличам Българска народна носия от Тракия (родът ми е тракийски). Дъщеря ми, зетът-германец и двете им деца носят с радост мартеници, играят български хора и ръченици. Зетът ни завижда на нас българите, че сме патриоти и ценим традициите си. В Германия отдавна промиват мозъците с мулти-култи, противогерманска идеология, която за жалост е доста разпространена сред по-младите. Ние всички се подготвяме да се местим в България, тук няма бъдеще

11

Анонимен

преди 1 месец

А ще пуснат ли бебешки памперси с надпис БКП на тях?

10

Аман

преди 1 месец

Аман от плюещи мрънкала - визирам коментарите.

Честит празник на всички! Особено на семейството на малката Бояна! Какво красиво име!