Снимка: Pixabay
Огромна разлика в цените на основните храни на едро между различните области в страната продължава и през последната седмица на февруари, съобщава "Монитор".
 
От 10-те продукта, цените на които се съпоставят във всички области на страната, най-голяма е разликата от 3.81 лева при кравето сирене (от 5.68 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг в София), следват: кашкавалът "Витоша" с 3.00 лв. разлика (от 9.80 лв./кг в Стара Загора до 12.80 в Монтана), при каймата смес разликата е 2.90 лв. (от 4.90 лв./кг във Враца до 7.80 лв./кг във Велико Търново), показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
 
Разлика от 2.30 лева е отчетена при зрелия фасул (от 2.50 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 1.55 лева (от 3.40 лв./кг в Хасково и Пловдив до 4.95 лв./кг в Добрич), разлика от 1.20 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.15 лева (от 2.05 лв./литър в Пловдив до 3.20 лв./литър в София), разлика от 0.69 лева е отчетена при брашното тип 500 (от 0.71 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при яйцата разликата е най-малка - от 0.08 лева (от 0.17 лв./броят в Добрич до 0.25 лв./броят в Бургас).
 
На три от 10-те основни храни - кравето сирене, слънчогледовото олио и брашното тип 500, цените на едро са най-високи в София. В същото време в Стара Загора са отчетени най-ниските стойности също на три продукта - кашкавал "Витоша", ориза и брашното тип 500.
 
Поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата продължи и в края на февруари за втора поредна седмица, сочат данните от последния бюлетин на ДКСБТ. През предходната трета седмица на месеца най-вероятно заради лошото време и нарушеното снабдяване по стоковите борси в страната цените на едро поскъпнаха с 0.71 процента. По този начин възходящият тренд продължава. Седмичната равносметка показва още, че от 34-те хранителни продукта, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 23, поевтинелите са 10, а без промяна на цената е само един. От началото на годината три поредни седмици храните поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари, с 0.65% през втората и с 1.83% през третата.
 
От 13 март 2020 г., когато беше обявено извънредното положение, а след това и извънредната епидемичната обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 0.19 на сто. На годишна база спрямо 26 февруари 2020 година ИТЦ се е понижил с 1.32% (от 1.588 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ, цитирани от Дир.бг.
 
При основните месни, млечни и други храни се наблюдава баланс - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите храни, като трендът е доста стеснен - от минус 2.6% до плюс 5.6 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.6% до 0.19 лв./броя), следвани от прясното мляко (+1.8% до 1.68 лв./литър), лещата (+1.7% до 2.42 лв./кг), замразеното пиле (+1.0% до 3.96 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.61 лв./кг), ориза (+0.4% до 2.24 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.2% до 8.64 лв./кг) и кашкавал "Витоша" (+0.1% до 10.96 лв./кг). Най-много на седмична база е поевтиняло пакетчето от 125 грама масло (-2.6% до 1.88 лв./броят), следвано от фасула (-2.5% до 3.52 лв./кг), (-2.0% до 0.96 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.35 лв./кг), кравето сирене (-0.6% до 6.79 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.5% до 3.84 лв./кг) и слънчогледовото олио (-0.4% до 2.61 лв./кг).
 
На годишна база спрямо 26 февруари 2020 година преобладават поскъпналите храни, като най-много са нараснали цените на слънчогледовото олио (+0.60 лв. от 2.01 лв./литър преди една година), следвано от кравето сирене (+0.28 лв. от 6.51 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.28 лв. от 8.36 лв./кг). Най-много са поевтинели пилешките кренвирши (-0.11 лв. от 3.95 лв./кг), пакетчето масло от 125 грама (-0.10 лв. от 1.98 лв./броя) и брашното тип 500 (-0.05 лв. от 1.01 лв./кг).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase