Снимка: БГНЕС

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщиха за БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината  е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи за БНР Димитър Здравков - член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония.

"През 2020 година, с издадените от вицепрезидента 279 указа, е променено гражданството на близо 19 хиляди души". каза Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица.

"Над 55% от общо издадените укази касаят лица от Северна Македония или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция", обобщи Димитър Здравков.

Той опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента", обясни той.

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

"И ние тук е президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация", обясни Димитър Здравков.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Ердоган ще ги оправи, но ви съвртесм: но не ходете при доц. Зафер Оркун Токташ - арогантен некадърник гледащ само печалбата

27

За макетата Йок

преди 1 година

За макетата никакви паспорти.... а и за тези тук в България макета, да ходят там и да се борят за своята свободна Панония.

26

Активист на БСП

преди 1 година

Яка търговия върти Каракачанката