Снимка: Bulgaria ON AIR

От 1 март със заповед на здравния министър, заведенията ще могат да отворят врати. Ресторантите обаче срещат някой проблеми при връщане в работния процес.

"Ако не намерим персонал, който да поддържа нормалния дневен оборот и да обслужва гости, някои ресторанти ще останат затворени", казва управителят на заведение Маргарита Георгиева. Заведението ѝ ще започне работа с 30% по-малко служители.

Сайтовете, предлагащи работа, са пълни с обяви за търсене на сервитьори и бармани. Манол Тодоров е освободил 50% от служителите си, не е сигурен дали ще успее да ги събере, за да стартира в понеделник

"Всички колеги в цялата страна, с които комуникирам, се сблъскват вече от няколко дни, след като стана ясно, че на 1 март ще отварят ресторантите с набирането на персонал, което и е изключително трудно", заяви ресторантьорът Манол Тодоров.

Сред основните притеснения за служителите в сектора е несигурността. Затова голяма част са се ориентирали в друга сфера.

"Аз съм работил барман, сервитьор, а в момента съм управител на заведение и като цяло ми харесва много тази работа и затова съм се ориентирал към този бранш. последните години даже стана много гъвкав защото ние трябва да се съобразяваме с какви ли не неща поднася съдбата. Било то с Kовид-19, било то с това че сме в Бургас, където работата е разбита на сезон - лято и зима", споделя Мирослав Коев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase