Български червен кръст откри безплатна телефонна линия за психологическа подкрепа и информация за COVID-19. Хората могат да се свържат безплатно с консултанти на БЧК.
 
"Всичко работи както беше планирано. Контактният център беше открит вчера в Пловдив. Телефонът е 0800 11 466, той е абсолютно безплатен. Можем да се свързваме с хората, които имат нужда от помощ", посочи председателят на Младежкия червен кръст Деница Баръмова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя уточни, че всеки човек от всяка точка на България може да се обади.
 
"Нормално е всеки от нас да се чувства притеснен и напрегнат. Информацията е истински важна, донякъде може да спаси живот. Психичното здраве отново е на дневен ред. БЧК е на линия и може да помогне на всеки, който се чувства под стрес и напрежение", подчерта Баръмова.
 
По думите й има хора, които са изцяло наясно със ситуацияta, но въпреки това се чувстват напрегнати, защото имат опасения за последствията ако се заразят. Други са обзети от силна тъга след загубата на близък. Има И повишени нива на домашно насилие.
 
От другата страна на линията са психолози на БЧК и професионалисти по психосоциална подкрепа. А до края на март БЧК предоставя над 750 психологически консултации на хора, които не могат да си ги позволят.
 
"През март миналата година бяхме изправени в ситуация, в която осъзнахме, че не можем директно да оказваме помощ. Тогава спонтанно открихме националния чат за психосоциална подкрепа и година по-късно успяхме да открием контактния център. Надяваме се да продължат да работят дори и след пандемията", каза още Деница Баръмова.

Коментари Напиши коментар

5

Георги Илиев Митев

преди 2 месеца

Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превьрнаха в сиви. Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран

4

Шопо

преди 2 месеца

ГЕРБ побърка хората

3

Могат повече

преди 2 месеца

Медиите подлудяват хората и ако се обадят БЧК да ги довършат за прием в лудницата