Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Търговците, които ще получат пълен размер на помощта от Националната агенция по приходите (НАП), наброяват едва 20 фирми. Това показват данни от последните издадени заповеди от шефката на НАП Галя Димитрова за изплащане на сумите. Въпросните фирми ще получат максималната помощ от 150 000 лв., отпускана чрез приходното ведомство, предава "Монитор".

Сред одобрените кандидати са туроператори, туристически агенции, йога студиа, както и кина. В списъка с останалите над 3400 търговци, които също ще получат безвъзмездни финансови средства, се включват магазини за търговия на дребно, заведения, фитнеси, хотели в Слънчев бряг и други.

Още по темата

Повечето от одобрените бизнеси са ресторанти и заведения. От таблиците в заповедите става ясно, че има кандидати, чиято помощ е под 1000 лв. Някои от тях ще получат по едва 500-600 лв., а други ще приберат по-малко от 300 лв. безвъзмездни средства, които да използват за наем, заплати или осигурителни вноски на служители, заплащане на ток, вода, за ремонт или друго. При голяма част от документите обаче има допуснати грешки - в 60 на сто от случаите има неточности в срока или декларирания оборот. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% всъщност се отнасят за обекти, намиращи се извън молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането.

Реално фактор за размера на финансовата помощ е икономическата дейност на предприятието. С 20% от оборота си без ДДС може да бъдат подпомогнати търговци, чиято основна или допълнителна икономическа дейност е свързана с образование, дневни грижи за деца с артистична и творческа дейност, с разпространение на филми и телевизионни предавания, с музеи, опазване на исторически паметници и места, с поддържане на добро физическо състояние, с ресторантьорство, наеми, пътнически транспорт. С 10 на сто от оборота пък могат да бъдат подкрепени заетите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, с лекарства и други фармацевтични стоки, с медицински и ортопедични стоки, с цветя, растения, семена, козметични стоки. Тук попадат и фирмите с туристическа агентска или операторска дейност, както и магазините в доскоро затворените молове

Припомняме, че мярката бе обявена в края на декември и още в началото на януари започна да действа. Чрез нея микро-, малките и средните предприятия (МСП) могат да получат до 150 000 лв. Безвъзмездно, като задължително изискване е те да са засегнати от някоя от последните заповеди на здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase