Снимка: БГНЕС

Турист бе спасен от бяла смърт край връх Ботев след акция на отрядите на планинската служба в Калофер и Троян. Странното в случая е, че едвам го накарали да слезе от балкана.

Издирването му започнало, след като в късните часове на 10 февруари бил получен сигнал от млада жена, че приятелят й тръгнал към заслон "Ботев", но връзката с него се изгубила. Обадил се на баща си малко преди 2 часа през нощта, но бил силно дезориентиран. Рано сутринта на следващия ден две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, тръгнали  едновременно от север и юг към заслон „Ботев”. Успоредно с това през централата на ПСС била задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор, пише "Марица".

Около 10:30 ч. е получено съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на вр. „Ботев”, че е забелязан човек в посока връх Жълтец, който се движи бавно и неориентирано. Въпреки ураганния вятър и с риск на живота управителят на туристическата спалня на връх Ботев се качил на ските и тръгва към заслона, за да помогне на туриста.

Отрядът от Калофер успял да получи от Виваком снегоходна машина, за да стигне по-бързо до туриста и да изпревари влошаването на времето.

Управителят на туристическата спалня насочил туриста към заслона, като му посъветвал го да се преоблече със сухи и топли дрехи и му дал вода.

По всяка вероятност заради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията туристът настоявал да остане няколко дни в заслона, за да снима филм. Двамата планински спасители от Троян, които стигнали до заслона, също не успели да го накарат да тръгне надолу. Те му запалили печката, за да се стопли. През това време дошли колегите им от Калофер със снегоходната машина, които убедили мъжа да слезе с тях до местността Паниците, където го очакват близките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase