Снимка: БГНЕС

Наплив за български паспорти въпреки пандемията. През 2020 година хората, сдобили се с родни документи, са скочили двойно. Това показва справка на "Монитор" от администрацията на президентството, тъй като именно вицепрезидента на държавния глава одобрява получаването на българско гражданство. Така през миналата година родно гражданство са получили точно 18 446 души, като за сравнение година по-рано техният брой е бил 9314 човека. Това е своеобразен ръст, като подобни данни се наблюдават само през 2012 г., когато новите българи са над близо 18 700.

Иначе незначителна част от сдобилите се с  български лични карти са нашенци, които възстановяват гражданството си. Останалите са все нови българи, пожелали лични карти най-вече заради произход, родител българин или натурализация.

Заради заслуги у нас родни паспорти са взели общо 12 спортисти, а заради инвестиции - други 22 чужденци. По традиция най-много желаещи да се сдобият с лична карта у нас идват от Северна Македония. Това са повече от половината, или точно 9098 човека. Следващи в класацията са Украйна, Сърбия и Молдова, та дори и Албания, където всъщност има големи български диаспори.

По принцип младежите от тези области идват да учат у нас, а ако докажат български произход, плащат по-ниски такси в сравнение с чужденците. Друга част пък работят в България и живеят в пограничните райони, като дори имат и коли с родна регистрация.

Ако към тази данни добавим и тези от 2016 до края на 2020 г., то новите българи са малко над 53 400 души. През тези 5 г. малко над 25 600 македонци са сменили паспорта си за роден. Същото са направили близо 7200 украинци, близо 3800 молдовци, както и малко над 3600 сърби.

Албанците, предпочели родната ни земя, пък са близо 2300. В класацията попадат и малко над 2000 човека от Турция, 1937 от Русия и 1920 от Израел. Своеобразен спад при раздаването на българско гражданство има през 2017-а, когато с родни паспорти са се сдобили едва 361 души, а през 2016-а те са били над 13 000.

Точно 372 българи пък са се отказали от гражданството си в рамките на само тази година, като за последните пет години тази цифра набъбва на 1310 души. През 2019 г. са били с почти наполовина по-малко в сравнение с изминалата 2020-а - само 209 човека. Процедурата трае няколко месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство.

Причината за това е забраната за двойно или тройно гражданство. Страните, в които се установяват по-голяма част от хората, захвърлили родното тескере, са Австрия, Испания, Нидерландия, Норвегия, както и държави като Германия, Израел и други.

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 1 година

Каракачана затова нищо не каза, когато на два пъти тия ни гориха знамето. Щот ся раздава българско гражданство, с надеждата тия да гласуват за него. Ся няма как да гласуват, щото не са български граждани. Затова той ще им осигури гражданство и свободно придвижване в ЕС, те ще му осигурят от 4 години да ходи с торбата от BILLA и да го храни държавата. За тва е целия панаир, да не мислите че е за друго...

105

ББ

преди 1 година

Армията/която унищожихте по поръчка/няма загубено Знаме...приЕтелите ви сърбомане обслужващи руски интереси....палеха Трибагреника...символа на Свободата на Народа ни...Символа за които жертваха животите си герой като Апостола на Свободата Левски...имате проблем с ценностите...политици и обслужващи ги...имате проблес с Народа които ви плаща и за когото уж щяхте да работите...Ще ви търсим отговорност...на децата ви...на внуците ви...справка Историята!!!...за вас пари...за нас Чест и Оцеляване!

104

ББ

преди 1 година

Вкарвате "Троянски коне"...не си чешете егото...вземате им парите и ни предавате...ще ви съдим за национално предателство!!!Бог да пази България...от пУтриоте!!!няма палено знаме на фалшивата им държава...те палеха Трибагреника...играете опасни игри!!!за пари...