Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Англичани и руснаци масово продават своите ваканционни имоти и къщи в малките населени места по Северното и Южното Черноморие, каза Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти. Сред причините са затрудненото пътуване и несигурността, породени от световната пандемия. Той поясни, че английските и руските граждани вече се преориентират към жилища в големите градове като Варна и Бургас.

"Първоначално англичани и руснаци купуваха ваканционни имоти в България, за да идват тук на почивка през лятото. След това обаче, решават да останат по-дълго и се насочват към големите градове”, каза още Балинов пред БНР и допълни, че тенденцията в момента е българите да изкупуват техните ваканционни имоти и къщите в селата, на по-ниски цени.

Интерес към имотите във Варна и региона има и от представители на по-нетрадиционни пазари като Италия, Франция, Белгия, Германия и Холандия. Според Калоян Балинов това се дължи до голяма степен и на зачестилите в последните години смесени бракове.

Експертът каза още, че чуждестранните инвестиции в сектора са се свили с около 30% през отминалата 2020 година, която беше белязана от пандемията.

Според Балинов кризата не се е отразила на цените на недвижимите имоти във Варна и региона и те дори бележат ръст.

Коментари Напиши коментар

30

Ужас

преди 5 месеца

Пародия на журналистика. Новото строителство има 30 години живот. Затова никой не купува.

29

Абе

преди 5 месеца

Аман вече от тия (по-специално руснаците), настаняват се в чужда страна и почват да предявяват повече претенции от коренните жители, че даже и да се чувстват като владетели, или поне като по-важни ! Такива трябва още при покупката да подписват декларации, че ще спазват и уважават местните традиции, култура и обществени порядки !

28

Нека търсят

преди 5 месеца

И аз търса и купувам, но не тук. Не ми трябва имот на море, плажа на което е заграден от мутри-концесионери. Няма да вложа пари за имот в държава, в която законите са за конете.