Снимка: БГНЕС

За последните 10 години, до 2019-та, Северна България е изгубила една пета от населението си, сочи изследване на Института за пазарна икономика.

Най-тежко е положението в Област Видин, където всяка година се губят 16% от живеещите, съобщава БНТ. Според анализа, липсата на добри пътища влияе негативно на икономическото развитие в региона.

Според статистиката, населението на област Видин вече е по-малко от 83 000 души.

Регионът е занемарен от десетилетия, казват от Търговско- промишлената палата във Видин. Посочват и причините.

 Липсата на инвестиции, нови, липсата на инфраструктура, липсата на учебно заведение…води до това обезлюдяване, смята Красимир Кирилов, председател на Видинска търговско-промишлена палата.

Докладът на Института по пазарна икономика показва, че в България няма нито една област с естествен прираст на населението, а във Видин, Монтана и Враца няма и механичен такъв.

Коментари Напиши коментар

207

ТУЛУП С 200

преди 2 години

За 10 години Северна България е изгубила една пета от населението сиКО МЕ ИНТЕРЕСУВА БЕ, НАЛИ СЪМ ПРЕМИЕР

206

Анонимен

преди 2 години

Еврофондове за селските райони не са в местната влат а в София. И о Софлия по градовете. До селата парите са вече свършили.

205

Deliormanski

преди 2 години

Кой ви е виновен?! От години правехте всичко вьзможно да разединявате а не да обединявате нацията!Какви ли не фашистки и расистки прийоми използвахте да тероризирате малцинствата(***,помаци,турци),които бяха грьбнака на селското стопанство и си работеха тихо,кротко,безропотно!!! Ще има вечно да си плащате греховете ,причинени на тези нещастни хора! И още не сте се вразумили-сега сте се захванали и с македонците-и тях насила да ги приобщите кьм простата ви нацицк!