Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблем с качеството на антигенни тестове отчитат болници в страната. Те се предоставят безплатно на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването.

Не става дума за всички антигенни тестове, закупени от здравното министерство, а за определени производители или партиди. Това са тестове, на които болниците разчитат, за да предотвратят заразяване на останалите си пациенти, съобщава БНТ.

Още по темата

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - например над 30% фалшиво отрицателни резултати, като е нормално да е в пъти по-малко. Оказва се, че да се получи сертификат за качество и чувствителност на теста, не е толкова трудно - това ни разказаха вносители на тестове. Процедурата е облекчена заради пандемията.

Близо милион и половина антигенни тестове е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.

Всеки пациент в онкологичната болницу в Русе се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лечение, за да не зарази други онкоболни. От декември медиците използват тестовете на здравното министерство и забелязват проблем.

"Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента тръгва да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в допълнителни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия", каза Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център-Русе.

След проверка с PCR тест се оказва, че грешните резултати са близо 50%.

"По листовка всичките са над 95 процента точни. Това ни кара да мислим, че не са доусъвършенствани тези тестове, които ги раздават", допълни Гюнай Мутафов.

Многопрофилната болница "Свети Пантелеймон" в Плевен получават от РЗИ 1300 опаковки с бързи антигенни тестове.

"Ние ги държим в кутиите, просто не желаем да разчитаме на тях и на тяхната достоверност. Много фалшиво отрицателни резултати. Представете си в една клиника по ортопедия с 20-30 оперирани пациенти и един положителен какво би могло да се случи", каза д-р Елиза Георгиева - директор на болница "Свети Пантелеймон", гр. Плевен.

За проблем с партиди от закупените тестове потвърди и държавният здравен инспектор.

"Имахме такава информация от ВМА, разбира се веднага тази партида се спира от употреба, връща се на фирмата, за да бъде заменена. Тестовете не са с еднакво качество, това е ясно на всички", заяви доцент Ангел Кунчев.

За да обезпечи болниците и ДКЦ-тата, здравното министерство е закупило антигенни тестове от 13 производителя, основно от Китай и Корея. В момента пазарът е залят от тестове. Критерий за избора на министерството е процентът на чувствителност, на специфичност и маркировката за съответствие с евростандартите.

 "Има производители, които дават висока чувствителност и специфичност, дават всякакви сертификати, но не се потвърждават", заяви д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

"Практически няма стриктен контрол и не е трудно да се получи така наречената СЕ маркировка, за който и да е диагностик кит за ковид", каза Александър Дечев - представител на фирма вносител.

Към момента трудно може да се намери тест с декларирана чувствителност под 90%. Друг е въпросът каква е реалната чувствителност на тестовете.

Над 20% от закупените от здравното министерство тестове са от китайския производител, който са се отказали да ползват от плевенската болница.

 "В професионалните групи мнението за тези тестове е доста негативно и колегите не разчитат на тях", каза д-р Елиза Георгиева.

В Гърция например според Дечев има стриктни изисквания при избор на производител."Тестовете да са в списъка на одобрени от СЗО, за тях да има публикации в реномирани с медицински журнали, както и някои други критерии, по които категорично не могат да бъдат допуснати тестове, които да са със съмнително качество", заяви Александър Дечев - представител на фирма вносител.

От здравното министерство не коментираха защо са предпочели именно тези производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase