Снимка: Кадър Нова тв

Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война. Това заяви пред Нова тв доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Още по темата

"Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки "бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа", допълни още доцентът.

По думите й пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. И уточни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. "В него са например Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола и тн.", каза вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

"Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския", уточни Гломб.

По думите й е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват. "Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно", коментира още вирусологът.
 

Коментари Напиши коментар

12

Петър

преди 7 месеца

До АнонименЗащо наивно вярваш, че фитнесите или заведения работят само от два дни? Мислиш ли, че заведенията в хотелите са само за гости? Всичко е на хартия. Няма дисциплина, но няма и кой знае какви мерки! И защо трябва да се разчита на някой да ни казва как да се пазим. Единствено ме притеснява, че много хора естествено нямат избор и естеството на работата не позволява работа от вкъщи. А никой не го е грижа за такива хора. Вируса вилнее, но и сметките не спират. Това е Световна лудост!!!

11

нина

преди 7 месеца

Медийте са тези, които предизвикаха паниката

10

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 9Пропусна Банско и свързаните с него навалица от различни страни, чакания по опашки, хотелите и ресторантите. Това също може да се окаже донякъде непредвидим фактор.