Снимка: Bulgaria ON AIR

Остава ограничено движението в участъка по АМ "Струма", където снощи падна скална маса. Най-вероятно пътят ще бъде отворен утре. При инцидента 4-членно семейство оцеля по чудо, след като колата им беше ударена от скалната маса.

Ади Борисова прави тези снимки секунди след активизирането на свлачището. В съобщение до Новините ON AIR споделя: "Ние бяхме втора кола и когато пристигнахме, се чуваше падане на дребни камъчета само. Но колата, която се вижда с аварийните светлини, е пострадала сериозно. Хората бяха добре, но колата е тотал щета".

В събота вечерта голям къс от скалите над магистралата се отронва. Металната мрежа успява да го задържи за момент, но след това се къса и скалната маса пада на пътното платно. Магистралата посока Перник и Кулата е затворена. Експерти са обследвали ската.

"След анализа на ситуацията се взе решение да започне обрушване във високата част на ската, тъй като имаш риск от свличания, които да преминат и през другото платно", каза председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.
Тежка техника и алпинисти разчистваха пътното платно и обрушваха опасните камъни. Докато течеше операцията, цялата бивша магистрала "Люлин" беше затворена за 2 часа.

"В момента организацията на движение е двупосочно в лявото платно, дясното е затворено, докато завършим обрушването и укрепващите мероприятие за ляво платно", обясни техническият директор на "Автомагистрали" Евгени Генчев пред Bulgaria ON AIR.

В последните 3 години друго голямо свлачище само на около 500 метра от проблемния сега участък затвори за месеци платното за София. Тогава държавата даде няколко лева милиона за укрепване. Възможно е да има и други проблемни участъци заради начина, по които е изградена магистралата.

По данни на регионалното министерство активните свлачища в страната са над 2200, като само от началото на годината са се активизирали нови 50.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase