Кадър: Bulgaria ON AIR

Предупреждения за обилни снеговалежи и снегонавявания отправят синоптиците за днешния ден. За 9 области е обявен оранжев код, 7 области са с жълт код. Очаква се температурите да останат близки до нулата през целия ден.

В западната част на страната снеговалежите ще спрат през втората половина на деня, но на изток и в планините ще продължат. В източните райони се очакват виелици и снегонавявания.

Оранжев код за обилни снеговалежи и снегонавявания е в сила за областите: Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол. Жълт код е обявен за областите: Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали.

Минималните температури ще са от  минус 4 до 1 градуса, по Черноморието до 3-4. През деня ще има значителна облачност с валежи от сняг, по-интензивни в западните и северни райони, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

По Черноморието валежите ще бъдат слаби - от дъжд и сняг. Очакваната снежна покривка на север около 10 см, на юг до 20. Вятърът ще бъде умерен, от северозапад, със скорости до 30 км/ч, а по планините засилен от север. Дневните температури ще достигат 2-5 градуса .

У нас от петък започва отново покачване на температурите. В четвъртък ще превалява слабо сняг в северните райони, а следобед облаците ще се разкъсват.

В петък ще бъде студено, но пък с повече слънце и температури под 5 градуса в традиционно най-топлите места, около Сандански до 5-6.

В събота ще вали мокър сняг. В неделя ще има повече слънце. В понеделник и във вторник мъглите в ниските места ще бъдат често явление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase