Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса, 43 резултата вече са ясни.

8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна.

Още по темата
Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална актуализация на мерките във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта: "Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори.

Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието - с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки".

Министърът заяви още, че от него не могат да се очакват решения под натиск.

Ангелов заяви, че разговорите с организациите от бранша със заведенията ще продължат. "Следваме ясен план, като целта е заедно да преминем възможно най-леко през кризата. Резултатите показват, че до момента решенията са били правилни", коментира още той.

Пред медиите министърът изказа удовлетворение от проведената по-рано днес среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

Като положителна той определи тенденцията за увеличаване броя на желаещите да се ваксинират от системата на образованието.

Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора.

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Той успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 месец

До повод за гордост? 23
Подкрепям...абсолютно вярно.

39

Storm

преди 1 месец

Ама само, като се почне с: "Доказано:...еди кво си", и ми светва веднага, как
група учени от Сусурлево откриват теменужки на Плутон.

38

Третия

преди 1 месец

щамп е голям сърбел от застой.