Водата на Шумен и Велики Преслав е негодна за пиене. Падналите обилни валежи през последните дни доведоха до рязко повишаване на нивото на язовир "Тича" и оттам до замърсяване на питейната вода.

Милка Йорданова и съпругът й използват минерална вода за пиене в дома си, а за готвене и други нужди допълнително я филтрират. Според тях лошото качество на шуменската вода е неприемливо за 21 век.

Още по темата
"Като налееш в чаша вода и ако оставиш вечерта до сутринта, тя се утаява, чашата става отстрани, нали по стените на чашата е полепнала една жълта, лигава кал, направо си е кал. Защото нищо не се влага, всичко се изразходва, ние плащаме, само се увеличава цената", посочи тя.

С 15 милиона кубически метра е повишен обемът на язовир "Тича", който се използва за захранване на Шумен, Велики Преслав и Търговище. Това рязко покачване причинява и замътняването, поради което властите препоръчват водата да не се пие, защото може да доведе до риск.

Това потвърждават и лабораторните изследвания в шуменската здравна инспекция.

"Препоръките, които сме дали за населението, ползващо вода от яз. "Тича", са водата да не се използва за пиене и приготвяна храна, алтернативите съответно са да се ползват местни водоизточници, качествата на които съответно отговарят на изискванията. Могат също така потребителите да използват различни бутилирани води", каза началникът Отдел "Здравен контрол“ в РЗИ-Шумен д-р Йовка Костова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Окончателно проблемът с водата в региона ще бъде решен след построяването на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Но до завършването на обекта остава около година.

Коментари Напиши коментар