Снимка: БГНЕС

Къщи с по-голям двор близо до столицата търсят хората с пари за бягство от пандемията. Нарастващото търсене насочва вниманието към нови локации, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна баня и Лозен, съобщава "Монитор".

След временното "замръзване" през пролетта на 2020 г., пазарът на луксозни имоти у нас показва устойчиво развитие. Данните на агенция за луксозни имоти показват ръст на запитванията и сделките през летните месеци и есента.
Обемът на трансакциите доближава миналогодишните нива, което е показателно за възвръщане на активността.

Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на сделките тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаление на цените.

Още по темата

С появата на по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение.

В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.

Интересът е към къщи с голям двор, самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над 3 дка. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне.

В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца.

Промяната в ежедневието се отразява върху изискванията им към жилището на заможните българи. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи. Това води до оптимизиране на помещенията в дома според нуждите на членовете на семейството заради обучение и работа от дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase