Снимка: Pixabey

Русенци масово не регистрират домашните си кучета в Общината. В списъка на ведомството фигурират само седем. От местната администрация напомнят, че регистрацията е задължителна, глобата за отказ е от 50 до 150 лева. В момента се правят и проверки дали кучетата се разхождат на каишка, съобщава БНТ.

От януари Община Русе вече е направила електронен регистър. Документите се подават в отдел Екология или в кметствата по населени места. Срокът за регистрация на кучетата е 31 март на текущата година.

"Тя е направена Общината да има база данни и по този начин като се заплаща таксата да може да се изпълнява програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета", обясни Василена Николова - началник на отдел Екология в Община Русе.

Регистрацията на кучетата се прави веднъж, но данъкът се плаща всяка година. Той е в размер на 25 лева. Макар и законът да е влязъл в сила, след прекъсване, отново миналата година, русенци все още не знаят, че трябва да регистрират домашните си любимци и да плащат данък за тях. Като Николай Нанев, който е извадил паспорт на Мая и редовно я води на ветеринарен лекар.

"Ходим и за хапчета и инжекции му бием, всеки месец му режем ноктите при лекар. Има и книжка. Данък не плащаме", сподели Никола Нанев.

Хората обаче трябва да знаят, че могат и да не плащат данък за кучето си, ако го кастрират, или влизат в някоя от другите освободени категории.

"Кучетата на лица с ТЕЛК са освободени от такса, ловните кучета, тези, които са към Български червен кръст, тези, които са за служебни цели, селскостопански кучета", каза Василена Николова.

В община Русе няма данни колко биха могли да са домашните кучета, тъй като ветеринарните лекари не са задължени да подават данни за четириногите, за които се грижат. Но се надяват на съдействие от стопаните им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase