Общ преглед

Проливни дъждове и бурни вълни в последните дни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите", съобщиха управителите на плажната ивица.

Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети, които имат не само финансово измерение, но и доведоха до сериозна увреда на ивиците.

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи.

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той посочи, че е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

По думите на Спасов от природната стихия нямаше да има такива последици, ако е имало предпазни пясъчни диги. "Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, ние не сме извършили нарушение", отсече той.

Съседният плаж Харманите е още повече увреден. От фирмата-концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар