Снимка: Bulgaria ON AIR

Големият фестивал "Сурва" в Перник тази година няма да се проведе. В селата обаче oбичаят ще бъде изпълнен.

В пернишкото село Кошарево част от сурвакарите са излезли и започват да редят маските си. До късно снощи местните обикаляха селото, след това запалиха и огън на площада, с който се надяват да изгонят злите сили и заразите. Тази година обаче те не обикаляха по къщите заради противоепидемичните мерки, които са наложени.

"Обличам се от 4-5 години за Сурва. Това е традиция. Винаги ще се провежда обичаят", каза един от сурвакарите в с. Кошарево в ефира на "България сутрин".

"Маските се правят с летви, пера, крила. Традиция е в нашето семейство от 17 години. Някои са с шарени парцали, някои са с кожи", обясни друг сурвакар пред репортер на Bulgaria ON AIR.

В Кошарево маските се правят от пера, има такива, които са високи по 3-4 метра.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 месец

До преди няколко години, голямата част от българите (особено тези над 4 годишна възраст), наричаха въпросният обичай Сурвакарство.

"Журната", обезобразяват нашият език с цел да бъдат по-интересни.

6

Гергин

преди 1 месец

Така, Сурва нема кои да я спре и нема как штото сме задружни със всички села и майка Перник. И да се знай надушиме ли некой сафянец агент сред назе става страшно тричане , бой па ,па тричане и ,ако е оцелел метане от Кракра Пернишки надоле.

5

да знаете

преди 1 месец

Огън срещу злите сили трябва да се запали пред вратата на Б.М.Б.