Снимка: Bulgaria ON AIR

В още населени места в страната е обявено бедствено положение след обилните валежи, продължили и тази нощ. Безсънна нощ за хората в района на Костинброд. В село Петърч рано сутринта местната река е заляла дворове и къщи.

В къщата на Ивайло от Петърч ситуацията също е критична, целият двор е под вода. Разказва, че най-страшно е било в 4 часа сутринта, когато реката ги е заляла.

"Вчера си беше на едно ниво, сутринта изведнъж ни заля", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

В друга част на селото, река Блато е излязла от коритото си и е заляла още няколко къщи. Най-тежко е в къщата на Евелина.

"Положението е критично, все още вътре нямаме вода, но виждате как нивото се покачва и може да стигне вътре", каза тя.

Засега бедстващи хора няма, уверява кметът на Петърч Борислав Борисов. Аварийни групи помагат при отводняването на домовете.

"По-скоро има напрежение, но чак бедстващи няма. На всеки сигнал е оказана подкрепа. Пълнихме над 60 тона пясък", добави Борислав Борисов.

Той коментира, че причина за наводненията е дъждът, който вали от няколко дни и е разтопил и снега. Още вчера в община Костинброд беше обявено частично бедствено положение. Днес по обяд се скъса дига на реката близо до църквата "Св.св. Кирил и Методий" в града.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 месец

отиде зельето

10

Коментар

преди 1 месец

Удивлявам се от злобата и глупостта на част от коментиращите.

Наводнения:

1966 г. Згоригор и Враца - 500 души загинали, нито дума в пресата.

1986 г. По Петровден София е потопена.

2003, 2005, 2007, 2012 с. Бисер - неподдържане на отводнителните

съоръжения от арендаторите, членове на ДПС,

2014 г. наводнението в Мизия на 03 август, правителството

на Орешарски/коалиция ДПС и БСП, подкрепена от АТАКА/.

2014

9

Местен наводнен

преди 1 месец

Селото е между две реки.През"фашистко", на ръка са прокопани отводнителни канали, успоредни на коритата на реките -Утоки. Проблеми не е имало!При соца, Утоките са затрупани и преорани, за да се ширят "безкрайни блокове" на ТКЗС-то. Над селото са построени и 3 язовира, чиито сток е в тези реки.Почват проблемите от 70-те.Проблемни са 3 точки по коритата и язовирите. Нито една, нито една! власт, от тогава до сега не е направила нещо адекватно за решаване на проблема.Сега предлагат помпи - имаме си!