Снимка: БГНЕС

В област Разград няма риск от наводнения и преливане на водоемите след обилните валежи през последните дни, съобщиха от областната администрация. Дванайсет от общо 32 язовира в региона са на така наречената кота мъртъв обем, което означава, че на практика са почти празни.

Най-големият язовир в областта Бели Лом е повишил нивото си за денонощие с два сантиметра. Той е пълен на около 30 процента от капацитета си и няма потенциална опасност от преливане. Приток на вода има в язовир Балкански, който заедно с Бели Лом се води от първа степен на опасност, но единият му изпускател е отворен и няма риск да повиши нивото си.

Още по темата

Язовир Подайва е покачил нивото си с 0,5 м, а язовирите Пчелина-1, Пчелина-2 и Островче с от два до пет сантиметра. Нивото на водата във всички тях е далеч от кота преливен ръб и не представляват опасност. В язовир Каменна чешма има приток на вода, нивото е далеч от кота преливен ръб, но превантивно се изпуска с 30 литра в секунда. Под кота преливен ръб е и язовир Голям извор. При проверка е установено, че коритата на реките Бели Лом, Келовска и Топчийска са с добра проводимост и също няма повишаване на нивото.

Изпратени са писма до кметовете на общини в региона да наблюдават реките и водоемите, всекидневно да докладват в Областния съвет по сигурност и веднъж седмично да изготвят справка за ситуацията. Това ще продължи до нормализиране на обстановката.

Досега не са постъпили сигнали за наводнени пътища, дворове и къщи в областта, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Емилиян Станев.

Коментари Напиши коментар

8

Падаря

преди 1 месец

От седмица вали като за потоп ,а язовирите празни ? Не е от преливниците май .
И тия вецове на бившите министри от БСП и СДС-тата да се проверят.

7

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен

Преливниците трябва да са отворени , когато ТРЯБВА да са отворени,

6

Анонимен

преди 1 месец

До Иван
Преливниците са винаги отворени. Това им е целта.