Снимка: Кадър БНТ

Трябва да се поотворят мерките, но много разумно. Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни мерки и икономическия гнет, в момента легнал върху доста хора, чийто бизнес е затворен. Икономиката е важна, но трябва да мислим за последиците. Това мнение изрази пред БНР фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"Постмаркетинговият опит за ваксините срещу коронавируса вече е огромен. Все по-ясно става, че ваксините са доста по-безопасни от коронавирусната инфекция", посочи още той.

Още по темата
"Тези ваксини не се правят с някаква користна цел. Тези ваксини в момента са начин човечеството да се справи с този проблем", допълни проф. Момеков.

"Ваксинационното покритие в Европа, ако се погледне в промили, България не е в дъното на тази класация", коментира експертът по фармакология.

Запитан трябва ли преболедувалите Covid-19 да се ваксинират, проф. Момеков отбеляза, че няма контраиндикация, в клиничните проучвания е имало такава група. Сега обаче според него е важно да се покрият онези, "за които сме сигурни, че нямат имунитет" – непреболедувалите.

Все още има неясноти относно това дали ваксинираните могат да разпространяват вируса и трябва да се изчака повече медицинска информация, стана ясно от думите на фармаколога.

Ваксините се правят по начин, който "запознава" имунната система с т. нар. шипчест протеин, spike протеин, поясни Георги Момеков.

На въпроса може ли да се удължи периодът между двете дози на ваксината в полза на повече ваксинирани хора с първа доза, какъвто вариант се коментира в различни държави, професорът изрази мнение, че това би било много глупав експеримент. "Това е нов патоген. Ние не знаем нищо. Най-малкото как ще се държи, ако една ваксина се използва неправилно", обясни той.

Относно българската хранителна добавка, в чието изработване проф. Момеков участва, той изтъкна, че "това не е продукт, който има чудодейни свойства", може да се ползва за превенция срещу коронавируса, но не е алтернатива на ваксинацията и не изключва социалната дистанция и маските.  

Хранителната добавка вече е достъпна. Тя подобрява вероятността от по-добър сблъсък с Covid-19, допълни проф. Момеков.

Ръководител на екипа, създал добавката въз основа на американски протоколи от пролетта на миналата година, е акад. Добрин Свинаров, консултант е акад. Богдан Петрунов. Проектът е реализират от проф. Рахамин Шекерджийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase