Снимка: БГНЕС

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров е обявено частично бедствено положение за част от територията на общината - гр. Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора, съобщиха от общината.

То ще остане в сила седем дни. Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината.

Контролираното изпускане на язовир "Студена" заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала "Андрейна" в гр. Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

Увеличен дебит на канал, преминаващ през с. Черна гора, с води от дерето на селото, вливащ се в река Конска, довел до заливане на селскостопански сгради.

За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала "Андрейна" в Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора. На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование "Протожер".

Коментари Напиши коментар

6

Знаещ

преди 1 месец

Ситуацията в Перник ми напомня оня виц, описващ случка с катаджии. Джитка си някакъв и го спират за колан . Бил хлабав, та го глобили 5 лева (тогава такива бяха тарифите). Тръгва нашия и ядосан натегнал колана. Катаджията се обадил на колега от друг пост с info. Спира го следващия, проверява и установява: "...ти за 5 лева ще се удушиш бе". А по темата - понеже източиха ядовира преди, сега ги е страх и от сянката си - сакън да не ги обвинят в продажба на вода на Стомана. Голямо шубе е страхът.

5

Мехуро, ходя пеша бе

преди 1 месец

Боко тиквата пак се изтапанчва и нарежда. А всичко, което правят сега се прави ПРЕДВАРИТЕЛНО. Но банкянската тиква пари за такива неща не дава. Предпочита простичко да краде директно. Но това ще му изяде главата - защото го чака съд и затвор. Хи хи хи.

4

Анонимен

преди 1 месец

В Япония има жертви от снеговалежите,не можаха ли японските мутри да избегнат тази трагедия??Другари,само гледайте след няколко месеца ако направите пак кабинет тип Орешарски как ОФ ще завърши безславно при всичките глупости които върши ББ главно за да угажда на психодесни болщевики.