Снимка: БГНЕС

До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежи. В края на миналата година обаче, две български общини - първо Балчик, после Мездра, наложиха мораториум върху новото поколение мобилни комуникации, заради притесненията на хората там за здравето им.

Община Балчик първа забрани за година изграждането на 5G мрежата след подписка от граждани, които имат опасения за здравето си.

Първо имаше, събрано недоволство в част от гражданството на община Балчик и след като прочетохме малко по темата наистина няма голяма яснота доколко е опасна или безопасна самата мрежа, казва Николай Колев, председател на Общинския съвет Балчик от БСП, пред БНТ.

Моите колеги проявиха един евтин популизъм го наричам аз. Защото ние не можем да се скрием от прогреса. Ако във всички общини около нас има изградена 5G мрежа, а в нашата няма, не знам с какво ще предпазим нашите граждани, смята Симеон Господинов-общински съветник от ГЕРБ.

В последните дни на 2020 г. Община Мездра също наложи едногодишен мораториум, но с опция да отпадне при конкретни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

Ние не сме против развитието на технологиите и на света, но сме за здравето на човека.И ако има хора, които могат да докажат противното, нека го направят, казва Радослав Маринов- общински съветник.

Кметът на Мездра е категоричен, че няма да се съобрази с решението.

Нито може да се спре развитието, нито може да се спре прогреса, а и най-вече не ни е в нашите прерогативи, категоричен е Иван Аспарухов - кмет на Мездра.

5G мрежата работи в широк честотен диапазон от 24 до 72 гигахерца.

Мобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като се базира на общоприети световни норми и стандарти за безопасно електромагнитно излъчване.

Всички съмнения и страхове от 5G технологиите са неоснователни, категорична е Галя Маринова- изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните оператори. Нормите, които са приети в България са между 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са приети и препоръчани от ЕК. В този смисъл, ние нямаме никакви съмнения относно безопасността на 5G технологията.

Преносът на данни през 5G мрежата може да достигне до 2,2 гигабайта в секунда.

От министерството на транспорта увериха, че 5G мрежите ще се изграждат при спазване на най-високи стандарти за безопасност.

Никой не би си позволил да застраши живота на българските граждани. Пето поколение мобилни комуникации е един нов стандарт, който дава възможност за повече пренос на данни с по-висока скорост, с много малко закъснение и същевременно с голяма степен на сигурност, категорична е Адреана Атанасова- зам.-министър на транспорта.

Очаква се 5G мрежите да дадат тласък на телемедицината, дигитализирането на градовете, изграждането на умни домове, развитието на онлайн обучителна и работна среда, разпространението на интернет до труднодостъпни региони.

Това е една голяма възможност за малките общини да си направят собствени смарт пространства, ако не и цели смарт общини, които ще направят общините съвсем различно място. Ще привлекат нови икономически дейности, допълва Галя Маринова.

До края на годината ние ще имаме разгръщане на поне три от българските мобилни мрежи, на три от операторите, допълва Атанасова.

Очаква се през 2030 г. и шесто поколение мобилни комуникации.

Коментари Напиши коментар

120

57 годишен

преди 1 година

Който иска да ползва,който иска да не ползва.Аз съм на 57 и като си спомня,че за да ми свържат стационарен телефон съм чакал 7,5 години сега не ми и през ума минава да се сърдя,че имаме мобилни комуникации.Знаете ли как беше преди 35 години?От целият вход само в 2 апартамента имаше домашни телефони.Бях студент и за да се обадя на родителите си отивах в пощата и звънях на съседите!За режима нрат преживява тока знаете ли?Поне 50 човека съм извадил от асансьора при спиране на тока!

119

Анонимен

преди 1 година

Добре бе 5G, 6G - за какво са ти. Да си отвориш по 5 акаунта във ФБ и Туитър едновремено? Няма нито една полза от такива честоти и скорост на трансфер. Накои тука пишат, че микоровълновата била 1000В, а антените на 50В. Да ама не си мушката главите във фурната нали. А облъчването от антените е 24/7. Най-малко имунната система ще замине на кино, ако не е рак или нещо по-летално

118

Анонимен

преди 1 година

2021г. = 2+0+2+1= 5г...Годината 5GСлучайност??