Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Частните линейки нямат законовото право да извършват спешна медицинска помощ. Бързата помощ в България отдавна не е толкова "бърза" и поради тази причина напълно естествено се появи новия бизнес с частните линейки.

Проблемът обаче е, че има два вида подобни линейки. Такива, които осигуряват само спешен превоз до болнично заведение и такива, които предоставят фалшива медицинска помощ, т.нар. "линейки копърки". Това кометира Иван Димитров, Федерация "Български пациентски форум", в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

"Пределно ясно е на всички, че 112 вече не може да обезпечи при нужда българското население и затова появата на частните линейки беше неминуема. Но съгласно закона за здравеопазването, те не могат да извършват спешна помощ. Ако подобен надпис фигурира върху превозното средство, то това е строго незаконно", обясни той Bloomberg TV Bulgaria.

Иван Димитров поясни, че в случай на нередност е почти невъзможно да бъдат сезирани съответните правоприлагащи органи, тъй като фалшивият медицински екип не издава касова бележка или фактура за предоставената услуга, като "изискването на подобен документ не е сред най-приоритетните желания на човек, намиращ се в подобна ситуация".

"Когато нещо е незаконно, то няма как да има ценоразпис. Обикновено услугите на копърките варират между 500 и 1000 лева. Спрямо другите европейски страни спешен превоз с линейка без екип и оборудване не би трябвало да струва повече от 50 лв.", каза още гостът.

Той сподели, че по непотвърдена информация само за района на София оперират около 60-70 частни линейки, като действителният им брой най-вероятно е далеч по-висок.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase