Снимка: БГНЕС

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се се отдават под наем или направо се продават. В морския град има повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра -  сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Браншът очаква частни съдебни изпълнители да обяват за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити.

"Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително", каза пред Нова тв брокерът Николина Димитрова.

Купувачи за тези терени обаче няма. Руснаците закупили имоти по Черноморието пък масово продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е заради коронавируса, а заради икономически причини, смятат брокери.

"Има някои, които са теглили кредити там, за да купят тук. И като се прекара кредита през рубла-евро и им излиза неизгодно. И са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят", казва Петя Симеонова, жител на Поморие.

90% от апартаментите в момента са заключени и се продават, а вероятна причина за отлива освен локдауна е спада на руската рубла.

"Над 5 хиляди апартамента са закупени от руски граждани но при така създалата се ситуация започна един отлив и руските граждани вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал", казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се оттеглят от пазара за недвижими имоти, българи със спестявания инвестират смело в имоти. В бранша отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече терени край морето в близост до града.

"По Черноморието бих казала че най-много се търси в Бургас. Това е града, който е концентриран на търсене почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, може от Ямбол от където и да са, градът е хубав, добре е разположен между южното и северно черноморие. Така че бих казала, че ако гледаме Черноморието, най-голямото търсене е в Бургас", казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната накара много българи да инвестират точно в имоти. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит.

"Търсенето беше насочено предимно към Созопол, не изключваме сделките, които се случиха в Поморие, в Несебър", казват брокери.

Мнозина от българите изпитвали тревоги от обезценяване на парите им и предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

"Другата цел е с цел инвестиция да отдадат под наем. Тъй като имотът е една такава стока, която никога не губи цената си както златото", казват от бранша.

Там отчитат и липсата на англичаните, които традиционно купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чийто желание за покупка на имот в Европа е свързан най-вече с бизнес.

Коментари Напиши коментар

40

Gero

преди 1 месец

До Биткоин това са глупости. Цената на Биткойн се вдигна двойно за месец и нещо.

39

Жжг

преди 1 месец

Големи сте бееее! Сутришният репорнаж по Нова за Поморие, само сменхте първата дума на Бургас и....сензация. Път пииишаааат, плюююяяят.

38

Начо

преди 1 месец

Също харесвам Бургас.За целогодишно е добре,всичко си има,а лятото е фраш с готини п.чки
За инвестиция е топ.