Снимка: БГНЕС

Драстично е намаляла водата в язовир "Цонево" заради липсата на валежи, предава БНТ. В момента най-големият язовир във Варненска област е пълен едва 33% от капацитета си. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Язовир "Цонево" се използва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Заради опасността от воден режим по Черноморието, язовирът беше предвиден да снабдява Варна с вода за питейно-битови нужди. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни валежи от сняг, за да се увеличи нивото на язовира.

Важна подробност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от обема си и заради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци.

Още по темата

В язовир "Цонево" в момента има малко над 108 млн. куб.м вода, при общ обем от 330 милиона кубика. В този участък сега има само следи,че някога е имало вода.

Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон Черно море: Наистина в този район, в който се намираме в момента, няма почти никакви дъждове и снегове, откъдето да се пълни язовирът.

За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": И дори са ги предупредили да са готови и за техен авариен план, евентуално да търсят друг водоизточник, защото приоритет е ВиК-операторът.

От "Напоителни системи" - клон "Черно море" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода от язовир "Цонево" до помпена станция на ВиК за захранването на Варна. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо водното дружество да изгради пречиствателна станция.

Коментари Напиши коментар

13

До смях

преди 2 месеца

Кое точно "преди" имаш предвид? Щото моето виждане за преди 1980 може и да не съвпадне с твоето а и много да се отличава с нечие трето, визирайки примерно годините след 2000-та.
Иначе, след доказано дъждовните години през периода на 1950-1970, повсеместно се наблюдава спад на измерения годишен валеж (дъжд и сняг). В първите години на 21 век, когато се правеше преоценка на валежите за периода до 2000 г., се говореше за спад до 30% спрямо 60-те за всички планински върхове с изключение на вр.Ботев.

12

Вуйчо Ваньо

преди 2 месеца

Преди години съм минавал оттам. Много беше красиво - два успоредни моста над язовира, единия за коли, а другия за влакове. Има и уникални скални образувания до пътя. А по темата, тая криза с Цонево я видях преди месец в " Забелязано във Варна".общо взето коментарите са,че ВЕЦа на Доган точи водата.В Бургас също се задава водна криза, ха познайте кметовете на тия два от чия партия са.И Варна и Бургас са настръхнали и властта гепи кат' за последно...

11

смях

преди 2 месеца

Oсновното са вецовете и сечта. Дъждовете са си както преди ! За някой лев изкарани от дървесина, после се профукват десекти милиони за напояване и спешни мерки.