Снимка: Bulgaria ON AIR

Проблемите с недостига на легла за ковид болни продължават. Последният пример е от Варна, където пред свършване са интензивните легла.

Към 9:00 часа тази сутрин, имаше само едно свободно легло за интензивно лечение на COVID. Засега ситуацията със свободните легла за не толкова тежките случаи е овладяна.

"76 са свободните легла. Днес е добре, в сравнение с понеделник, когато бяха само 4 леглата“, посочи Стоян Пасев, областен управител на Варна. Обмисля се и 5% увеличение на броя на леглата за ковид болни във варненските болници.

"На този етап, част от болниците са го направили. Другите в понеделник, по всяка ввероятност. Но, ако се запази тази тенденция да се увеличава бройката на свободните легла, няма да ги задължаваме, т. е. тези, които са ги направили са напълно достатъчни“, допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Във Варна се отчита и лек спад на новозаразените с коронвирус. За последната седмица новите случаи са 1262, което е с около 700 по-малко от предходната. Остава и задължителното условие за положителен PCR тест при даряване на кръвна плазма.

"Текат разговорите и в най-скоро време ще бъде прието да се дарява кръв и с положителен тест за антитела, като и там ще има точно определен срок след този резултат“, обясни д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвен център-Варна.

Между 8 и 10 човека на ден преминават през кръвния център във Варна с намерението да дарят кръвна плазма. Сред тях е и офис мениджърът Александър Йорданов.

"Направих си 4 теста, докато изляза накрая с отрицателен. И след като разбрах от новините, че вече има център във Варна, реших да помогна и на други хора, които за жалост нямаха късмет като мен, аз си бях под карантина вкъщи, но на много хора им се налага да са в болница“, каза той.

Александър беше награден с плакет като стотния дарител. Той призова и други хора да последват неговия пример, тъй като кръвната плазма е изключително важна в лечението на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase