Снимка: БГНЕС

Шофьор отърва глоба от над 1000 лева след грубо нарушаване на закона за движение по пътищата, а съдът наложи на полицията да изплати адвокатските разходи на виновника, съобщава Trafficnews.bg. Мъжът е управлявал Мицубиши-то си с над 240 километра в час на магистралата край Пловдив в посока Бургас.

На 108-ия километър патрул със скоростна камера отчел скорост от 102 км/ч над ограничението. Издаден бил фиш с глобата - 850 лева. Впоследствие обаче той бил отменен и преиздаден с по-висока глоба - 1050 лева.

Това обаче се оказало грешка от страна на пловдивския КАТ.

Наказателното постановление на шофьора било отнесено до компетенцията на Районен съд под тепетата. Мъжът подал жалба за отмяна на наказанието заради незаконосъобразност. Актът страдал от липса на компетентност и имал неточности и грешки.

Отмяната на първоначалния фиш в крайна сметка изиграла лоша шега на пловдивската полиция, кАто се превърнала в един от мотивите, заради които магистратите са отменили санкцията. Това се явява сериозно нарушение на правата на глобения и го лишава от право на защита. Открита била и неточност при документацията на Пътна полиция, акта и попълнените документи за камерата. Объркана била позицията на камерата с около 300 метра. На електронния фиш е вписано, че нарушението станало на 108-ия километър от АМ Тракия, в посока Бургас. В документите на полицейския екип фигурирала друга локация - 107+600 километър.

Така шофьорът не само се разминал със санкцията, а и осъдил МВР да му покрие разходите за адвокатски услуги в размер на 600 лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase