Снимка: БГНЕС
Хора от Плевен за две седмици успяха да съберат средства и закупиха пълни комплекти за извличане на кръвна плазма. Комплектите бяха дарени на центъра по кръводаряване в града. В края на миналата седмица апаратурата заработи и вече приема първите преболедували COVID-19, които желаят да дарят кръв. Центърът ще може да обслужва болници от пет области.
 
"Когато обявихме, че в първия етап са необходими 30 000 лв., имаше хора, които даряваха и по десет лева. Те знаеха, че има смисъл и бяха уверени в „Ротари клуб”, че парите ще стигнат до целта. Така, за първите три дни събрахме над 30 000 лева, с които успяхме да закупим необходимата апаратура", каза пред Нова ТВ инициаторът на кампанията Николай Савов. 
 
Директорът на центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева обясни, че всички желаещи да дарят кръвна плазма трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни.
Още по темата
 
"Човек трябва да е здрав, да не приема медикаменти и да отговаря на всички условия", допълни тя.
 
Д-р Цочева допълни, че първите хора, които са пожелали да дарят, са го направили напълно безвъзмездно.
 
"Един човек би могъл да помогне на трима пациенти. Всеки може, идвайки тук, да сподели за кой свой близък иска да дари", поясни още медикът.
 
Кампанията на „Ротари клуб” продължава. Целта й е да се закупят два модерни дарителски стола и консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase