Снимка: БГНЕС

Французинът Пиер Биньолас избра да живее със семейството си в село Ребревци. Роден в Нант, завършил магистърска степен по уеб мениджмънт в бизнес училище във Франция, две години работил за световния гигант IBМ, а след завършване на висшето си образование се мести да живее в Швеция, където основава собствена компания и работи по европейски проекти.

От четири години обаче французинът живее със семейството си в Еленския Балкан. 32-годишният икономист казва, че е избрал България за семейството си заради спокойствието и гостоприемството, които са коренно различни от западния модел, откъдето идва.

По думите му българите са хора, здраво стъпили на краката си, а държавата е далеч от световната икономическа криза, което я прави спокойно място. 32-годишният икономист от четири години е избрал със съпругата си и малката им дъщеря да живеят в Еленския Балкан.

А за Европа разказва пред БНР, че като общество не му хареса как се държат хората, "много технологии, много бюрокрация, много скъп живот, не е спокойно".

"С Лора, жена ми, която е българка, дойдохме в България за малко и усетих, че тук, в България, още има свобода, още има хора със сърце, хора с краката на земята просто и затова усетих, че това е добро място, живея здрав живот, спокоен живот“, допълва той.

Пиер Биньолас прави икономически анализи, активно се включва в обществения живот на възрожденската община Елена, помага на местните хора със съвети за начинанията им и ремонтира дома си.

"Нормалният живот" или западният стандарт на живот е неустойчив. Той се превръща в краткосрочен модел, който, за съжаление, става като крайно решение без алтернатива и лека-полека се пропуква. Хората искат промяна, но им е трудно да намерят към кого точно да се обърнат, посочва в анализите си французинът, избрал спокойствието и топлината на хората в Еленския Балкан. Хората губят концентрация и здрав разум, а причините са в основата на икономическите системи за развитие в световен мащаб, казва Пиер Биньолас.

"Всичко стана евтино, всичко стана лесно, бързо - самолети, хладилници, интернет, компютри, комфортът отиде нагоре. Колкото сега не могат да намерят много петрол евтин и трябва да се изкопае по-надълбоко и по-далеч, трябва да продължаваме да работим повече и повече, за да компенсираме това“, допълва той.

Старият ритъм на живот в новите икономически и политически реалности няма как да бъде същият, ще се увеличи броят на уморените и ядосаните на реалностите хора, кризата ще се задълбочи, а изходът не е обнадеждаващ, смята френският икономист.

"Ние искаме да продължаваме да живеем, както сме свикнали, обаче не може. Все едно беше лято, а сега идва зимата, а ние искаме на плаж и пак искаме. Нещата се въртят и не може да живеем, както сме живяли досега. Изходът ли - има няколко варианта, или политиците и хората да се разбират, да говорят и приемат, че така са нещата и трябва да се променят и по-лекичко, така ще променим нашия начин на живот. Обаче аз не го виждам това. Мисля, че изходът ще е брутален, както с природата - ако се натрупват облаци и не вали лек дъжд, става буря. И така ще стане за съжаление, не виждам друг изход, отколкото брутални движения. Както виждаме в целия свят - протести навсякъде", анализира Пиер.

България запазва стабилността си, икономическата криза не е толкова сериозна, държавата не е тръгнала по дълговата спирала, а и българите знаят как да се справят с кризи, казва още 32-годишният французин, който няма намерение да си тръгва от село Ребревци в Еленския Балкан:

"А, не, не, не. Още тук е много добре като в Европейския съюз и като в западна държава. Много е добре в България, защото още нямаме голям публичен дълг, нямаме много кредити, не живеем като другите държави на кредит още, но лека-полека и така става. Но тук сме още краката на земята, имаме градини, имаме знание как да се държим, знаем какво е криза, знаем в България какво е глад, знаем, че ще се оправим. Тук хората са свикнали да се оправят", отсича с усмивка той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase