Снимка: БГНЕС

В последните дни столицата ни е на челни позиции по мръсен въздух в света, но според Боян Рашев - експерт по управление на околната страна, въздухът в София не става по-мръсен, а е относително по-чист.

Още по темата
Според него, това е така, защото ставаме относително по-богати, караме по-нови коли, отопляваме се с по-чиста енергия.

Според Рашев, обръщаме по-голямо внимание на околната среда, защото тя е вид "луксозна стока" и много хора, които са надраснали базовите проблеми на ежедневието и имат възможност и искат да решават други проблеми. "Това е напълно нормално", заяви Рашев.

"Преди 30 години София не е имала толкова проблем с фините прахови частици, но в края на комунизма градът е имала огромен проблем със серния диоксид и с тежките метали. Тогава активно работят "Кремиковци" и много други предприятия, напомни експертът пред bTV.

Оловният бензин също е бил голям проблем, но не се използва от 2000 г., допълни той.

По думите на Рашев, основният замърсител през зимата е отоплението на твърдо гориво и в столицата, и в цялата страна. През лятото основният замърсител е транспортът и фактът, че улиците не се мият достатъчно.

Специалистът обясни, че когато хората преминават от газ и електричество на твърдо гориво, качеството на въздуха се срива.

"Решението е да се премине към "Топлофикация", електричество и газ. Който не може, трябва да му се помага", заяви Рашев и допълва, че държавата не може да реши това с помощи, а хората трябва да имат възможност да купуват.

По думите му, не буферните паркинги ще решат проблема през зимата, тъй като в този сезон, въздухът се замърсява от отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase