Снимка: БГНЕС

Токът, търгуван на българската борса за днес в сегмента "ден напред", се е продавал за 184 лева за мегаватчас, като скокът е с близо 67% спрямо вчера, съобщи БНР.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори посочиха, че цената на българската енергийна борса днес е най-високата в цяла Европа. Те изпратиха отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което настояват за среща, на която проблемът да бъде обсъден.

Изпълнителният директор на федерацията Ивайло Найденов каза: "България традиционно е с най-високите цени на годишна база на борсовия пазар, като в условията на пандемия и икономическа криза цената на енергията на борсата у нас достигна най-високите нива в Европа за пореден път. Нашите данни показват, че осреднената цена от началото на годината също е най-високата в Европа. За енергоинтензивните предприятия високата цена на електроенергията е силен удар върху тяхната конкурентоспособност, особено в условията на настоящия икономически спад и свитите им пазари, като не се виждат мерки в тяхна подкрепа".

Справката за днес на нашата борса показва, че доставките за утре са се продавали средно за 162 лева за мегаватчас. На европейските борси цените на тока се движат между 48 и 90 евро за мегаватчас, като по-скъпо от нас се е търгувала електроенергията в Гърция, Румъния, Унгария и Полша.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен

Zarad takviz kravarski slugi kat teb BG se zatri

16

Анонимен

преди 3 месеца

До 13 Анонимен
Какви руски слуги те гонат бегендар надрусал се през нощните часове ! Шалтера се държи от американски слуги с "мариците"

15

ACDC

преди 3 месеца

В тикволандия трябва да се въведе електрическият стол, много политици заслужават да седнат на него.